Nybygget og flere barn på flukt

Etter at Kakhovka-demningen ble sprengt for noen dager siden, har flere titusener i alle aldre måttet flykte fra sine hjem. Vi har også den siste tiden fulgt hvordan angrepene på Kyiv har forsterket seg og på TV har vi sett folk flykte inn i T-banen for å søke beskyttelse. Behovet for hjelp er fortsatt stort i Ukraina.  

Da vi besøkte Misto Dobra i april, var byggingen av det nye huset i full gang. Det nye huset har også et bomberom.

På Misto Dobra er det allerede et bomberom på ca 80 kvadratmeter og tilhørende 20 kvadratmeter med toaletter og lager. På det meste har 180 personer vært her samtidig. For å beskytte sine små beboere har Marta og hennes medarbeidere bygget sandsekkbeskyttelse rundt vinduene i huset som ikke har tilfluktsrom.

Marta, en av grunnleggerne av Misto Dobra viser oss bomberommet

Vinduene er dekket til i tilfellet angrep.

Nå er det nye huset klart for innflytting og et annet barnehjem fra nær fronten blir evakuert hit. I tilknytning til huset skal det også lages en egen hage for lek og urtehage.

Det økonomiske bidraget vi i #NHCGroupforUkraine donerte tidligere i år har gått til bygging og utsmykning av dette huset, og det føles godt å se vårt bidrag gjøre en forskjell. Flere barn skal bo, sove, spise, leke og være trygge her.

«Hvordan sier du nei til noen som trenger hjelp» sier Marta og fortsetter sitt harde arbeid for Ukrainas barn på flukt fra krigen.

Akkurat nå trenger Misto Dobra mer av alt. Mer mat, velling, byggevarer, ja alt. Ditt bidrag gjør en forskjell.

 

Refleksjoner fra oppholdet fra Ketil Blinge

Gå til denne Swayen

Dyktig ansatte og sterke menneskemøter

I denne episoden av Velferdspodden blir vi bedre kjent med arbeidet til den ukrainske stiftelsen Misto Dobra. Hero har sammen selskapene som er en del av Norlandia Health & Care Group (NHC), denne våren startet et felles prosjekt for å hjelpe barnehjem og andre krigsrammede barn i Ukraina gjennom denne organisasjonen, som ligger i den vestukrainske byen Tsjernivtsi.

Fem representanter fra Hero og NHC kom nylig tilbake fra reise til Ukraina hvor de besøkte Misto Dobra, og de forteller i denne episoden om det de på nært hold fikk se av stiftelsens arbeid for å hjelpe barn, krigsrammede og fattige. Nå gjennomføres en innsamlingskampanje i alle NHC-selskap og i de fleste enheter i både Norge, Sverige, Finland, Nederland, Polen og Tyskland, hvor alle innsamlede midler går uavkortet til Misto Dobra.

– Jeg ble spesielt imponert over den fantastiske innsatsen til alle de ansatte på senteret. De er ekte, hardarbeidende og dedikerte. Noe annet som gjorde sterkt inntrykk var rommet med små barnesenger på rekke og rad. Å møte så mange små barn som har blitt forlatt eller mistet foreldrene sine i krigen gjorde stort inntrykk,  sier Ketil Blinge, driftssjef i Hero Norge.

Hør episoden på Spotify her: https://lnkd.in/dVPN5gXe

Vippsnummer for å gi et bidrag er: #80 80 44 (Misto Dobra Ukraina – HERO)

 

Firbent terapi funker også!

– Reisedagbok fra besøk til Misto Dobra i Ukraina

Se for deg en terapeut, psykolog eller en annen som er til stede og støtter deg. De fleste av oss vil nok se for seg en person, med rolig blikk og vennlig ansikt. Slik er det ofte, men dyr spiller også en viktig terapeutisk rolle for mange som lever under tøffe forhold. Ved Misto Dobra, det ukrainske barnesenteret som NHC/Hero/Aberia samarbeider med, er dette satt i system. Her er det ikke bare ett kjæledyr, men mange. Og gevinstene er flere enn bare terapieffekten for ungene.

Ukrainere er berømte for sin dyrekjærlighet. Da vi besøkte Misto Dobra nå i april, var vi omgitt av firbente både inne på senteret og utenfor. Hunder er nær sagt overalt. Bra for dem at de er her, for ved krigsfronten er dyrene ofte de som blir forlatt eller går tapt, uten å bli gjort rede for. På denne siden av landet er det en trygg havn for dyr, akkurat som for de hundre tusen menneskene som har flyktet til byen Tsjernivtsi, som Misto Dobra ligger i.

Ved å ta seg av dyr med ulike problemer, har Misto Dobra sitt eget «kinderegg», med tre verdifulle ting på en gang. For det første lager de et kompetansesenter der dyr får rehabilitering fra skader, som for eksempel benbrudd og annet. Misto Dobra reduserer lidelse for flest mulig. For det andre fungerer dyrene terapeutisk. Senteret har en psykolog tilgjengelig, fordelt på nesten 300 beboere. Hunder er ikke psykologer, men selskapet, varmen, nærheten og kommunikasjonen har en tydelig positiv effekt på barn som noen ganger har sterk ensomhet, er blitt foreldreløse, eller er traumatiserte på annet vis. Med dyr trener de på samspill, kommunikasjon, empati og relasjoner. Og, for det tredje, blir kjæledyr tilgjengelige for familier som ønsker seg et nytt medlem. Dyreadopsjon er vanlig ved senteret, og mange dyr blir adoptert før man i det hele tatt har rukket å annonsere at det er noen tilgjengelige.

På psykologens kontor har en høygravid katt funnet slått seg til ro. Vi mistenker at planen hennes er å bruke dette som fødested. Både psykologen og den kommende mammaen gir kontoret en rolig og harmonisk stemning. En av dem er profesjonell, den andre gir stedet den ekstra gode følelsen som mange barn setter stor pris på.

 

 

Englevaktene

– Reisedagbok fra besøk til Misto Dobra i Ukraina

Liliy, omsorgsarbeider i Misto Dobra

Hvis du er barn, og det er krig, og fienden angriper familien din, trenger du englevakt. Noen barn forsvinner når det er krig. Andre er heldige: De har englevakter som redder dem. I Misto Dobra er det hundre slike voksne, som gir barna trygghet. De er mennesker som kan endre alt.

Den høye stålporten inn til området trekkes sakte til side, før vi kjører gjennom slusen. Her slipper ingen tilfeldige inn fra de barske omgivelsene. Men hvis du er barn, alene eller med mammaen din, og har behov for fred og en stabil tilværelse, slipper du inn.

Liliya jobber her. Lett synlig i glam-aktig boblevest. Eller boblejakke i sterk farge, på litt kjøligere dager. Liliya jobbet tidligere i barnevernet. Nå er hun ressursperson som skaper verdier i Misto Dobra, og i søsterorganisasjonen som jobber med sosiale forhold i Tsjernivtsi. Liliya er blid, påskrudd og fokusert. Liliya vurderer, diskuterer, legger føringer og rapporterer. Hun er en person vi raskt legger merke til.

I gården treffer vi to gutter. En av dem er fra Bakhmut, evakuert fra tragediene ved fronten. De er nysgjerrige på oss. Etter litt forsiktig prat mykner de opp i små, tilfredse smil. De voksne følger med. Gården er full av lekende barn, og mange ansatte og frivillige som er på jobb. Det er voksne ved alle lekeapparater. Barna er inndelt i grupper. Vi hører lyden av morsom lek. De omsorgsfulle voksne passer på dem. Kommuniserer, justerer og regulerer. De er englevakter.

Vitaly er sjåfør. Før krigen jobbet han mest i eget firma, og litt for Misto Dobra. Nå jobber han fulltid for organisasjonen. Han er en av svært få menn som beveger seg inn og ut av området. Det er nesten bare kvinner som er sammen med barna. Til sammen er det flere hundre personer på et ganske lite område. Vi tenker på sengene som er satt opp tett i tett i lange rader inne i husene. Her trenger de mer plass. Flere barnehjem i øst skal evakueres. De trenger å få bygd ferdig huset som innredes for barn som skal rehabiliteres etter krigsskade. De kommer til å trenge mange englevakter på jobb, i lang tid fremover.

Hero og NHC samarbeider med Misto Dobra, en non-profit humanitær organisasjon i Tsjernivtsi, Ukraina. Vi oppfordrer til å støtte prosjektet med en fritt valgt sum, via Vipps-lenken på denne siden. Alle midler går uavkortet til Misto Dobra. Alle fotografier er publisert med tillatelse. Les mer på vår hjemmeside.

 

 

 

 

Sterke inntrykk

Reisedagbok fra besøk til Misto Dobra i Ukraina

I 2008 startet ukrainere et initiativ for barn og ungdom: «Jeg er Ukrainas fremtid». Etter over 10 år med sosiale aktiviteter og læringstilbud for Ukrainas neste generasjoner, fikk Marta Levchenko en idé. Denne ivrige og talentfulle ildsjelen startet et senter for voldsutsatte kvinner og barn, Misto Dobra. Misto Dobra betyr «godhetens by». Dette er en uavhengig non-profit-organisasjon med eget styre og administrasjon. Senteret ligger sentralt i Tsjernivtsi, som har en kvart million innbyggere og ligger en haltvimes kjøring nord for Romania, sørvest i Ukraina. 

Da Russland angrep Ukraina 24. februar 2022, ble hele landet satt i beredskap, og en intern dynamikk ble til: De fleste angrep og kamper foregår langt øst i landet, mens i vest er hverdagen i stor grad normal, med åpne arbeidsplasser, skoler butikker og så videre. Voksne menn er mobiliserte og livet er endret, men denne delen av landet er i stor grad trygt og sikkert. Folketallet i Tsjernivtsi har økt til 350 000. Byen er blitt en større ressurs for resten av landet. 

Marta og hennes ansatte har hittil evakuert tre barnehjem, blant annet fra krigsrammede Mykolajiv og områdene øst for Odessa. I dag er fire bygg i drift på senteret. En del barn bor her med mødrene sine, andre er foreldreløse eller foreldrenes oppholdssted er ukjent. En del av barna er funksjonshemmede med ulike diagnoser. Til sammen bor det cirka 200 barn her, og cirka 100 kvinner. De enslige barna som ankommer senteret, er fra 0 til 5 år gamle. De som kommer med mødre, er opp til 13 år. Det er også et eget hus med hjemløse hunder som har fått et oppholdssted, og som fungerer som et sted hvor traumatiserte barn får terapi. 

Til sammen arbeider det cirka 100 ansatte og frivillige på senteret. Infrastrukturen er god. Det er bomberom i alle hus der mennesker bor, unnatt ett. Dette er beskyttet med sandsekker foran vinduene. Ingen av byggene er eldre enn 12 år. Det er stabil strøm (riktignok med lav kapasitet) og vannforsyning. Mat produseres på stedet. Hus 4 ble påbegynt 17. Mai 2022, og åpnet i september. Nå planlegges et bygg for rehabilitering av krigsskadete barn. I tillegg har Misto Dobra startet distribusjon av nødhjelpspakker som de sender til ikke-evakuerte barn ved fronten. Til disse prosjektene trengs kompetanse og ressurser på alle plan. 

Det koster mye å drifte senteret, og de er helt avhengige av ulike privatpersoner, bedrifter og organisasjoner for å få det til å gå rundt. Etter skandinaviske forhold er summene likevel lave: En barnepleier koster tilsvarende 2000 NOK i måneden. En lege eller annen spesialist koster cirka 4000 NOK i måneden. Dette innebærer at vi som har inntekter på skandinavisk nivå kan gjøre en stor forskjell, og bidra til stabilitet og forutsigbarhet for de utsatte barna i Misto Dobra.