Gledesfylt dag på Refstad transittmottak

Skolestart med brask og bram

Mottaksansatte tok sammen med rektor og lærere ved Grünerløkka skole imot barna og deres foreldre til åpningsseremoni. Sammen tok de også imot gjester fra Oslo kommune ved Geir Lippestad, byråd for næring og eierskap og Tone Tellevik Dahl som er byråd for oppvekst og kunnskap. Korpset fra Grünerløkka skole spilte musikk og taler ble holdt av rektor ved skolen, Lippestad og Dahl.

-Det ble en feiende flott åpningsseremoni og noe jeg tror barna og ungdommene kommer til å huske som en god opplevelse, sier lederen for avdelingen for enslige mindreårige asylsøkere på Refstad, Christine M. Annexstad.

Skolestart3-b

Skoleklassene er delt inn i tre. Her ser vi aldersgruppen «Stjerne» med barn i aldersgruppen 9-12 år.

Samarbeid mellom skole og mottaket

Elevene er inndelt i tre grupper basert på alder.  Måne, for elever i alderen 6-8 år. Stjerne, for elever i alderen 9-12 år og Sol, for elever i alderen 13-15 år.

-Det er klart at ved å samle elever på omtrent samme alder, blir det enklere å lage et faglig og pedagogisk opplegg som fanger opp alle elvene i klassen, forteller Christine.

Undervisningen skal foregå på mandager fra klokken 8-12. Det er skolen som har ansvaret for opplegget, mens mottaket skal stå for tilrettelegging dersom undervisningen foregår fysisk på mottaket og ikke på skolen.

Mange positive effekter

Skolen er en viktig sosial arena for barna. De får ny kunnskap, får et bedre samhold, og det skaper rutiner i hverdagen slik at det blir forskjell på dagene.

Barna har noe å stå opp til, noe å glede seg til hver dag. Foreldrene får noen timer om dagen til å gjøre sine ting, noe som er viktig for de voksnes trivsel .

-Læring har mange positive innvirkninger som gir mestringsfølelse. Det igjen  får  utslag på humør, selvtillit og skaper ett trygt psykososialt miljø, sier Christine, som er veldig fornøyd med og spent på resultatet i det sosiale miljøet med dette viktige tiltaket.

Takknemlige foreldre

-Vi er veldig fornøyde både barna og jeg, det er faktisk ubeskrivelig. Barna mine har fått dagsrytmen tilbake. Det føles så bra når de kommer tilbake etter en skoledag og snakker noen ord og synger sanger de lærte på skolen.

Det er omvendt nå, det er barna som vekker oss om morgenen. De er veldig gira på å dra til klassen. Jeg får tårer i øynene, det er helt ubeskrivelig sier Laila, mor til to barn på 6 og 8 år.

-Kona, barna og jeg er veldig glade, det er en helt uvirkelig overgang fra bomberegn til skole! Det var en drøm som dere har hjulpet til med å virkeliggjøre. Jeg er far til to barn, hele flukten dreide seg om deres liv og framtid. Jeg føler at dette er det første skrittet på en lang og forhåpentligvis positiv reise. For to måneder siden fikk mitt barn en skolesekk, og han lå med den ved hodet og sov med den hver enste natt. Nå får han bruke den. Vi er takknemlige, særlig overfor dere HERO-ansatte som fikk dette til sier Yasir, som er far til l to barn på 8 og 7 år.

Del: